Inkt of laser printer

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Inkt of laser printer

Wil je een printer kopen, dan is de eerste vraag die je jezelf moet stellen: Ga ik voor een inkt of laser printer?

Inkt of laser printer

Inkjet printers zijn goedkoper in aanschaf dan laser printers; zelfs de multifunctionele modellen waarmee je ook kunt kopiëren en scannen zijn al vanaf een paar tientjes verkrijgbaar. De cartridges voor inkjet printers zijn echter behoorlijk prijzig, waardoor de kosten per afdruk hoger liggen dan bij laser printers, die gebruik maken van toners. Om een weloverwogen keuze te maken stel je jezelf de volgende vragen:

 

Hoe vaak en hoe veel moet ik printen?

Om te beginnen is het raadzaam een inschatting maken van hoe vaak en hoe veel je moet printen. Uit een enkele inktcartridge haal je gemiddeld zo’n 500 afdrukken. Uit een toner kun je al snel vier keer zoveel afdrukken halen. De aanschafprijs van een laser printer mag dan veel hoger liggen, als er vaak en veel wordt geprint dan haal je die initiële kosten er al snel weer uit. De kosten per afdruk liggen bij een laser printer, zeker als er dagelijks gebruik van wordt gemaakt, aanzienlijk lager. Omdat zakelijke gebruikers over het algemeen vaker en meer printen dan particuliere gebruikers, kiezen zij meestal voor een laser printer. Maar als jij bijvoorbeeld een ondernemer bent die streeft naar een papierloos kantoor, en je een printer eigenlijk alleen incidenteel nodig hebt, dan kan een inkjet printer wellicht een betere optie zijn.

 

Hoe snel wil ik kunnen printen?

Als je bijvoorbeeld een printklus hebt waarbij je 500 afdrukken of meer moet maken, dan wil je daar natuurlijk niet de hele dag over doen. Een inkjet printer is niet ontworpen om grote hoeveelheden afdrukken in korte tijd te kunnen maken. Een laser printer is dat wel; er zijn modellen verkrijgbaar die met gemak meer dan 70 afdrukken per minuut kunnen maken. Voor zakelijke toepassingen waarbij efficiëntie van belang is, is dat zeker een pré.